Geelpootmeeuw, Nuldernauw (Gld), 21 augustus 2010

maandag 13 juni 2011

Kl(r)oodmus

Zondag vertrok ik met Johannes naar Groote Keeten in Noord-Holland om daar de Roodmus toe te voegen aan mijn jaarlijst en aan de Nederlandse lijst van Johannes. De verwachting was dat we deze soort makkelijk zouden gaan zien en dat we ook wat mooie plaatjes konden schieten. Dat bleek flink tegen te vallen…

Rond 11.00 waren we ter plaatse. Van de aanwezige vogelaars hoorden we dat er ’s morgens een zingende vogel was gezien maar dat de vogel nu al geruime tijd niet meer in beeld was. Geen probleem dachten we nog, we hebben de tijd. Na geruime tijd aan de noordwestkant van de parkeerplaats gewacht te hebben besloten we naar de plek te lopen waar de vogel vanmorgen was gezien (de andere kant van de parkeerplaats en de rotonde). Toen we terugkeerden hoorden we dat de vogel kort was gezien, een keer had gezongen en daarna weer was weggevlogen. Pech! Maar weer even wachten dan.

Na lang, tevergeefs, te hebben gewacht besloten we toch maar weer een rondje te lopen en, ja hoor, toen we terugkwamen kwam een andere vogelaar op ons aflopen liet ons op de display van zijn camera een zingend mannetje Roodmus zien! “ Hij zat even bovenin een struikje, zong een keer of zes en vloog toen weer weg”. Shit!!! We besloten nu op deze plek te blijven zitten en niet meer weg te gaan.

Om 16.00 uur nog steeds niets. We hadden de hoop al opgegeven en stonden op het punt om weg te gaan toen we, terwijl we wat met een andere vogelaar stonden de kletsen, ver weg en heel kort een Roodmus hoorden zingen. Snel naar de plek maar de vogel was inmiddels verdwenen. Vijf uur wachten en dan zo’n waarneming! Hij kon in elk geval op de jaarlijst maar vooral voor Johannes was het erg frustrerend. Op zo’n manier een nieuwe soort aan je Nederlandse lijst toevoegen is natuurlijk waardeloos.


Kluut/ Pied Avocet
Recurvirostra avocetta

Via de Putten (niets te beleven) reden we naar de Groene Jonker om hier te gaan zoeken naar Porseleinhoen, voor mij een nieuwe jaarsoort maar voor Johannes nog helemaal nieuw. Het afspeuren van de slikrandjes leverde vijf Waterrallen maar niet het gehoopte Porseleinhoen op. Ook verder was het hier, op twee Steltkluten (inmiddels bijna een ‘thrash bird’) na, erg stil. Teleurgesteld gingen we weer huiswaarts.


Steltkluut / Black-winged Stilt
Himantopus himantopus

Het kan niet altijd feest zijn…

1 opmerking:

  1. Leuk om te lezen, die vervelende vogelaar met een foto van de Roodmus op zijn display was ik
    :-)

    Groeten,

    Ies Goedbloed

    BeantwoordenVerwijderen